Veerkracht is meerkracht’
Het Social Response Project in Houthalen-Helchteren

DE GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN, VZW STEBO EN HOGESCHOOL PXL ORGANISEREN OP MAANDAG 28 JUNI EEN SEMINAR MET BOEKVOORSTELLING OVER HET SOCIAL RESPONSE PROJECT IN HOUTHALEN-HELCHTEREN. HET INITIATIEF RICHT ZICH TOT PROFESSIONALS UIT LOKALE BESTUREN, SAMENLEVINGSOPBOUW, STRAATHOEKWERK, JEUGDWELZIJNSWERK EN SOCIAAL WERK.

De COVID-19-pandemie bracht heel wat uitdagingen met zich mee voor de praktijk van het Sociaal Werk. Welzijnsorganisaties in de gemeente Houthalen-Helchteren boden via de inzet van een Social Response Team en onder het motto ‘snelheid boven perfectie, op weg naar perfectie’, een antwoord op deze uitdagingen. In een seminar op 28 juni stellen PXL Social Work Research, Stebo VZW en de gemeente Houthalen-Helchteren de blauwdruk van dit Social Response-model voor. De basisstructuur van dit Social Response-model bestaat uit drie geledingen, met name een Social Response Team, een triageteam en het wijkteamnetwerk. Het Social Response team is een team van veldwerkers die met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen op het terrein actief bleven om zo de meest kwetsbare burgers toch te blijven bereiken. Het triageteam stond in voor het inventariseren en triëren van zorgvragen en probleemsituaties met de bedoeling gepaste oplossingsstrategieën te initiëren. Het wijkteamnetwerk bestond uit alle organisaties die pre-corona betrokken waren bij de wijkwerking en die hun expertise ter beschikking stelden i.f.v. de noden en problemen die zich aandienden. Uit dit Social Response Project dat crisisgestuurd uitgerold wordt, ontstond een innovatief dynamisch wijkmodel dat ook in de toekomst toelaat Social Response structureel in te bedden.

Op twee locaties wordt een programma aangeboden met diverse sprekers. Zo brengen o.a. veldwerkers en beleidsmakers het verhaal van de welzijnsorganisaties die in de gemeente Houthalen-Helchteren door middel van een ‘Social Response Team’ een antwoord boden op de uitdagingen die COVID-19 bracht.

Het voormiddaggedeelte in Hogeschool PXL in Hasselt is voor iedereen uit het Vlaamse werkveld toegankelijk, online of via een deelname op locatie. Voor meer informatie: Inge.pasteels@pxl.be

De namiddaghappening in zaal Berkenveld, Houthalen-Helchteren, is uitsluitend bedoeld voor veldwerkers en partners in Houthalen-Helchteren. Deelnemen hieraan kan alleen op uitnodiging.

Bron gemeente Houthalen-Helchteren

UPDATE 28.06.2021:

Minister Wouter Beke was vandaag te gast op het seminaire "veerkracht is meerkracht. Het Social Response Project in vovid-19-tijden"  Lees er alles over op de blog van Minister Beke via onderstaande link!

https://www.limburgblogwb.com/post/veerkracht-is-meerkracht