Houthalen-Helchteren wil zijn begraafplaatsen groener en aangenamer maken. Na de constructie van ceremoniële ruimtes in 2018 zet het gemeentebestuur nu een volgende stap. Op termijn wordt het kerkhof van Houthalen omgevormd naar een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en groen begraafpark.

 

De gemeente schakelde voor het project de hulp in van het Centrum Duurzaam Groen (CDG) uit Genk. Een ontwerpplan ligt nu op tafel met voorstellen voor een nieuwe beplanting, meer bomen en kleurrijke bloemenweides. 

 

Dit voorjaar start de uitvoer van het plan. In een eerste fase wordt de dennenhaag verwijderd die het Houthalens kerkhof scheidt van de Kerkhofstraat. Met het hout dat vrijkomt, worden insectenhotels gemaakt die een plaats krijgen in de bermen van industrieterrein Centrum-Zuid.

De oude haag wordt vervangen door een wintergroene, onderhoudsvriendelijke houtkant met inheemse soorten. Zolang de houtkant nog niet aangeplant en volgroeid is, plaatst de gemeente een tijdelijke afscheiding. Hierdoor wordt het intieme karakter van de begraafplaats gevrijwaard.

 

Burgemeester Alain Yzermans: “Met de constructie van ceremoniële ruimtes op onze begraafplaatsen hebben we al een eerste aanzet tot verfraaiing gegeven. In Houthalen gaan we nu een stap verder en maken we er door vergroening een parkbegraafplaats van. De inwoners van de Kerkhofstraat zijn alvast schriftelijk verwittigd dat we starten met het verwijderen van de oude dennenhaag.”

 

De tweede fase is eigenlijk een testfase. Twee grasperken aan de ingang worden ingezaaid met een bloemenmengsel. Verder wordt een sectie graven, vlakbij aansluitend, beplant met sedum en vaste planten die door het CDG zijn voorgesteld. De kiezeltjes die er tussen de graven liggen, blijven liggen maar ze worden verfraaid door deze onderhoudsvriendelijke kleinere planten. Enigszins hogere vast planten kunnen achter de graafstenen komen. 

 Bron gemeente Houthalen-Helchteren